Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’

Buskrosen Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’ lanserades 1856 av Rosfirman Soupert & Notting, etablerat i Luxemburg året innan.

Namnet har den fått därför att förädlarna associerade dess färger till röken från det brinnande befästningstornet Malakoff, nära Sevastopol, under Krimkriget 1854-1856.

Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’
Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’

Rosen växer tämligen kraftigt och tätt, med upprätta till svagt bågböjda grenar. Den har ganska få taggar. Blommorna blir oftast stora, ibland så stora som 10-12 cm i diameter, tätt fyllda. Blomfärgen är först purpurröd, med inslag av lilarosa, för att senare bli blåaktigt violett för att slutligen, speciellt när vädret är varmt, bli ljust grålila. Kronbladens undersida är ljust rosa och den har ett grönt öga. Ofta har rosen alla nyanser samtidigt i olika delar av samma blomma, därav associationen till rök. Rosen får kraftigast färg på blommorna om den står på en halvskuggig växtplats. Blommorna har en medelstark doft.

Kronblad av Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’
Kronblad av Rosa centifolia ‘Tour de Malakoff’

Tour de Malakoff kräver en näringsrik jord. Den är mindre härdig än centifoliarosorna i allmänhet och fryser lätt tillbaka och bör därför vintertäckas. Den kan ibland få kraftiga angrepp av mjöldagg.

Blir 1,5 m hög och nästan lika bred och är härdig upp till zon 3.