Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’

Ytterligare en ros i höstrusket, Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’. Förädlad i Frankrike för 1829 med okända föräldrar. Kejsar Napoleon utnämnde marskalk Lannes till hertig av Montebello – som tack för dennes militära insatser – och skänkte honom ett slott i norra Italien. Rosen fick sedermera sitt namn efter hertigens hustru.

Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’
Rosa gallica ‘Duchesse de Montebello’

Den växer kraftigt och tätt, med ofta veka bågböjda grenar, som ofta behöver stöd. Ska hållas på en höjd av ca 1m och bör aldrig bli högre än 1,5 m. Blommor utsökt vackra, medelstora, tätt fyllda och först runda , senare grunt skålformade eller flata och slutligen svagt välvda; de yttre kronbladen är betydligt större än de inre och bildar en skål runt dessa. Ibland friläggs ett grön öga. Blomfärg är rosa till ljust rosa. och doften stark och söt. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Rosen är härdig, men kan få lätta angrepp av mjöldagg. Det är en skuggtålig ros och blir vackrast när den odlas i grupper.

Kan som sagt bli 1,5 m hög och nästan lika bred och kan odlas upp till zon 5.

Detta blir nog den sista rosen från mitt rosarie i år. Fram på senvintern nästa år ska jag göra en kraftig föryngring, så då får vi se vad där finns att fotografera.