Våren på Österlen

 

Vi gjorde en vandring längs en kort kuststräcka på Österlen i helgen, i ett område som vi kallade Lillevik när jag var barn, till skillnad från dagens Lilla Vik, som är en golfbanna. Den täta dimman gjorde att det inte var några storslagna havslandskap att njuta av. I stället blev det växterna som hamnade i fokus. Jag tycker alltid det är lika spännande att följa växtligheten, efterhand som den dyker upp på våren. Det hjälper mig dessutom att göra den mörka årstiden kortare.

Slide 1
Slide 1
Slide 1
Fiskebåt på Vik
Slide 1
Fiskarbodar på Vik
Slide 1
Gatubild från Vik
Slide 1
Havet vid Vik
Slide 1
Klipporna vid Vik
Slide 1
Saltarv
Slide 1
Klipporna vid Vik
Slide 1
Klipporna vid Vik
Slide 1
Klipporna vid Vik
previous arrow
next arrow

 

Vildapeln stod i full blom, men jag märkte att fruktodlingarnas äppleträd har haft sitt bästa flor och kanske har sena frostnätter förkortat blomningstiden. Här ända nere vid havet är klimatet mildare. På strandängarna hade ginsten börjat slå ut och lyste i dimman med sina solgula blommor. Strandtriftens rosa bollar var utslagna liksom smörblomman mandelblom och gullviva. Den blå viol då? Njae jag såg den inte här, kanske är det för nära havet för att den ska trivas. Däremot såg jag kabbeleka i de våta markerna där vatten stod still.

Här på Österlen har även vresrosen börjat visa sina rosa blommor, vilka jag börjar få blandade känslor inför. Blomman är vacker och den doftar härligt, men den är invasiv. Dessa ängar alldeles intill havet har jag vandrat på i femtio års tid och vresros har alltid växt här, men ängarna dominerades av strandråg, med enstaka bestånd av vresros. Idag har strandrågen och alla annan vegetation konkurrerats ut av vresrosen, som fullständigt täcker ängarna närmast havet. Den växer ända ner till sandstranden, det är bara saltarv och strandkålen som klarar att växa ännu längre ut i ren sand. Strandkålen är ätlig och odlas i England. Jag plockade några blad och stekte tillsammans med lite gul lök, salt och peppar. Gott!

Gillar du vad du läser?