Växter för din trädgård – ramslök

 

Allium ursinum, ramslök är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Allium ursinum, Ramslök
Allium ursinum, Ramslök

Allium ursinum, ramslök är en ganska sällsynt växt, men där den trivs och har etablerat sig kan den bilda mycket stora stånd. Den växer på lövängar och i lundar på fuktig och mullrik mark. Bladen är blanka och gröna och liknar liljekonvaljen. Eftersom de kan växa tillsammans ska man vara försiktig. Ramslöken känner man igen på sin utpräglade vitlöksdoft. Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor, som sitter många i samma blomställning. Blomman sitter i toppen på den kala stjälken.

I bland annat Tyskland används ramslök traditionellt som kryddört i matlagningen och även här i Sverige har den blivit populär. Den har en stark smak, som liksom doften, påminner om vitlök. Till skillnad från vitlöken är det ramslökens blad som används. Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade. Det mest typiska receptet är ramslökssoppa, men även potatissallad och ramslökspesto är populära. I Sverige börjar säsongen i mars/april fram till början av juli.

Den bästa tiden att plantera ramslök är tidigt på våren eller på hösten. Den vill ha mullrik, kalkrik och näringsrik jord. Blanda kalk eller vedaska i jorden för att höja Ph-värdet. Plantera löken djupt, toppen kan vara 10 cm under jordytan. Ramslöken växer ganska långsamt, så man bör vara försiktig med skörden det första året, så att den hinner etablera sig.

Kanske en växt för den skogslika miljön, som undervegetation till större träd och buskar.


Recept på ramslökssoppa

ramslökssoppaIngredienser:

4 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
2 dl mjölk
50 gram ramslök
1 liten vitlöksklyfta pressad
salt, efter smak
vitpeppar, efter smak
1 msk maizena

Tillagning:

  1. Koka upp 4 dl vatten och lös upp buljongtärningen.
  2. Tillsätt grädde och mjölk, låt sjuda några minuter.
  3. Mixa ramslöken i 1 dl vatten och häll den i buljongen.
  4. Tillsätt vitlöken och smaka av med kryddorna.
  5. Red soppan med maizena utrört i lite vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan sjuda i 4-5 minuter.
  7. Servera med ägghalvor och bröd

Gillar du vad du läser?