Döm om min förvåning, i våras, när en kronärtskocka, som vi sått förra året, dök upp i trädgårdslandet. På våra breddgrader brukar den vara ettårig, men kan under milda vintrar klara sig till följande år. Även tomatplantor sticker upp lite här och var, självsådda från frö från kvarglömda frukter.
Kronärtskockan är nu ungefär en meter hög och har fem, sex knoppar, så i år finns möjlighet att få smaka egenodlade kronärtskockor. Sorten heter ‘Green Globe’, och är inköpt, hos Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik, under trädgårdsmässan förra året. I år har vi sått fler av samma sort och detta året ska vi tänka på att täcka plantorna ordenligt till vintern med gamla löv, eller ännu bättre stallgödsel med mycket halm i.
Jag skulle vilja prova en sort som heter ‘Herrgårdsskocka’ eller ‘Grön Skånsk’, men de lär vara svåra att få tag på.
Kronärtskocka förökas med frö, men man kan också ta sticklingar från äldre plantor. Bästa tiden att göra detta är under våren, när plantorna har börjat växa.
När de nedre holkfjällen har börjat spreta ut är kronärtskockorna färdiga att skörda. Man kan låta dem sitta kvar i någon vecka, i väntan på att fler ska bli färdiga att skörda.
Kokas och avnjutes med smör och citron.
Gillar du vad du läser?
Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.
Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.