En växtfavorit – Lilium martagon, krollilja

När jag första gången såg en krollilja, Lilium martagon, minns jag inte, kanske i en trädgård, ägd av en gammal dam, som jag hjälpte i mitten på 80-talet. Jag har alltid varit förtjust i dess eleganta form, även om jag sällan använder den i planteringar. Den är kanske inte riktigt ”inne” idag.

Krolliljan kom till norra Europa, från Turkiet, i slutet på 1500-talet. Den har ibland kallats för turkmössor, vilket motsvarar engelskans ”Turkscap Lily” och kommer av att blomman påminner om en turkisk turban. Till en början var den inte så populär hos ”vanligt folk” som sin släkting Lilium bulbiferum, den brandgula liljan, utan var förbehållen herrskapsträdgårdarna. Från slottsträdgårdarna har den spridit sig och kan nu hittas förvildad på många platser i Sverige. I skogen kring ruinerna av Höjentorps slott växer krolliljor i mängder, föregångna av ramslök och blåsippor tidigare på våren.

Krolliljan har lång blomningstid, från juni till augusti, med blommor som kan variera i färg, men som oftast är rödlila. Lilium martagon f. album har vita blommor och är något lägre än huvudformen, men lika härdig. Den har inga större krav på jord och trivs bra i både sol och skugga.

Lilium martagon – Krollilja
Lilium martagon – Krollilja
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Gillar du vad du läser?

Registrera dig och få nya inlägg via E-post.

Vill du ha kontakt med mig och veta mer om hur jag kan hjälpa dig med din ute-miljö? Fyll i nedanstående kontaktupp-gifter, så kontaktar jag dig så snart som möjligt.

Scroll Up