Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’

Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’ var en av de rosor som fick mig att överhuvud taget bli intresserad av rosor. När jag sedan fick möjlighet att anlägga ett litet rosarie i min trädgård, med ett femtiotal gammaldags rosor, så hade den naturligtvis en given plats.

Den är sannolikt förädlad av Van Sian i Holland, därav har den även det äldre namnet ‘Rose Van Sian’. Laffay introducerade den 1840 i Frankrike. Han gav då rosen sitt nuvarande namn, säkerligen inspirerad av den purpurröda blomman, med de katolska kardinalernas färg.

Blomman, ofta i klasar, med sammetsaktiga kronblad, har en stark lite sötaktig doft. Tyvärr så remonterar den inte. Busken har ett kompakt växtsätt och grenarna saknar nästan helt taggar. Den blir ca 1,2 m hög, med något mindre diameter. Cardinal de Richelieu går att odla upp till Zon V, har ganska höga krav på jorden, men fordrar inte mycket skötsel.

Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’
Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’