Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’

Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’ var en av de rosor som fick mig att överhuvud taget bli intresserad av rosor. När jag sedan fick möjlighet att anlägga ett litet rosarie i min trädgård, med ett femtiotal gammaldags rosor, så hade den naturligtvis en given plats.

Den är sannolikt förädlad av Van Sian i Holland, därav har den även det äldre namnet ‘Rose Van Sian’. Laffay introducerade den 1840 i Frankrike. Han gav då rosen sitt nuvarande namn, säkerligen inspirerad av den purpurröda blomman, med de katolska kardinalernas färg.

Blomman, ofta i klasar, med sammetsaktiga kronblad, har en stark lite sötaktig doft. Tyvärr så remonterar den inte. Busken har ett kompakt växtsätt och grenarna saknar nästan helt taggar. Den blir ca 1,2 m hög, med något mindre diameter. Cardinal de Richelieu går att odla upp till Zon V, har ganska höga krav på jorden, men fordrar inte mycket skötsel.

Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’
Rosa gallica ‘Cardinal de Richelieu’

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik