Rosa gallica ‘Officinalis’ – Apotekarros

Rosa gallica, ‘Officinalis’, Apotekarrosen är en av de äldsta odlade rosorna och fördes till Europa under korstågen på 1200-talet. I staden Provins i Frankrike fanns omfattande odlingar av rosor, inte minst av ‘Officinalis’. Rosor var vid denna tid inte bara prydnadsväxter, utan kanske framförallt nyttoväxter, inte minst inom medicinen. De omfattande odlingarna av rosor kring staden Provins gav rosor i gallica-gruppen även benämningen provinsrosor.

Rosa gallica ‘Officinalis – Apotekarros
Rosa gallica ‘Officinalis – Apotekarros

‘Rosa mundi’ är en mutation av apotekarrosen med strimmiga kronblad i vitt och rosa. Rosen vet man har funnits i Sverige sedan 1600-talet. Den kallas också polkagrisros.

‘Rosa Mundi’
‘Rosa Mundi’

Båda rosorna bildar en buske på 80–100 cm och har ett friskt grönt bladverk. Blomningen infaller i juli och är ofta överdådig. Blomman är mycket väldoftande och även torkade kronblad har doft. Nypon bildas på eftersommaren.

Kan odlas i zon I-IV.