Växter för din trädgård – hassel

 

Corylus avellana, hassel, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Hassel blad
Corylus avellana, hassel, CC BY-SA 3.0, Link

Corylus avellana, hassel, zon I-V kan bli en 5-8 meter hög buske, eller litet träd. Bredden är nästa lika stor. Med årlig grengallring, där man tar bort en tredjedel av de äldsta grenarna så blir den ca 2-2,5 meter hög. Hassel är en skuggväxt, som växer i tät skog, men den trivs även på öppnare solbelysta ställen. Hanblomställningen är ett långt hängande ax, som producera stora mängder pollen. Blomningen sker tidigt, långt före lövsprickningen, februari/april. Fem månader efter blomningen mognar nöten, rikt på näringsförråd i hjärtbladen, nötkärnan, Sin goda smak får nöten av nötoljan i näringsförrådet.
Robust buske med små krav på jordmånen, men trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord. På grund av sin skuggtåliget är den lämplig som undervegetation under högre träd.

Gillar du vad du läser?