Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – rosmarin

 

Salvia rosmarinus, rosmarin, (syn. Rosmarinus officinalis) är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Rosmarinus officinalis, rosmarin
Bild: Salvia rosmarinus (syn. Rosmarinus officinalis), rosmarin, By THORFlowering Rosemary, CC BY 2.0, Link

Salvia rosmarinus, rosmarin, växer ganska vanligt förekommande vild på stensluttningar i Medelhavsområdet. Det är en ständigt grön buske, som kan bli nära två meter hög, med smala barrlika blad och blekblå blommor. De färska eller torkade bladen används som krydda till kött, vilt och kyckling. Lax kryddad med färsk rosmarin är delikat, liksom rosmarinkryddat smält smör, till ravioli.

Historiskt har växten används i rökelse och aromatiska oljor. Man ansåg att växten skyddade mot onda makter och även att den var bra för minnet.

I Sverige kan rosmarin endast övervintra utomhus i längst i söder, i kustområden. Lättast är att odla den i kruka och ta in den över vintern. Själv har jag i några år haft en kruka stående utomhus, intill en husvägg, över hela vintern, utan problem. Jag undviker att köpa torkad rosmarin på burk, den färska är mycket intressantare, tycker jag.

Rosmarin vill planteras varmt och soligt i välgödslad jord. Den tål att beskäras hårt, vilket gör den till en bra örtkrydda, som kan skördas ofta. Lättodlad buske, om man bara kommer ihåg att skydda, eller ta in den på vintern.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik