Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – prakthäggmispel

 

Amelanchier lamarckii, prakthäggmispel, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Amelanchier lamarckii, prakthäggmispel
Amelanchier lamarckii, häggmispel, By RasbakOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Amelanchier lamarckii, prakthäggmispel är en vackert vårblommande buske, ibland använd som uppstammad, som ett litet träd. Den kan blir 5-6 meter hög och nästan lika bred. Den blommar i maj med vita blommor i klasar. Samtidigt kommer det kopparfärgade bladutspringet. Den får dessutom mycket vackra höstfärger i gula, orange och röda nyanser. Frukten är svartblå, kal eller glest hårig i spetsen. Prakthäggmispeln används som prydnadsbuske, men förekommer även förvildad i södra och mellersta Sverige. Arten kommer ursprungligen från östra Kanada. Den ätliga och välsmakande frukten användes av Kanadas urbefolkning, liksom av nybyggarna, i så kallad pemmikan, en näringsrik blandning av torkat kött, fett och bär. Man kan även använda den till sylt och paj.

Mycket anspråkslös och tålig buske.

Amelanchier alnifolia, bärhäggmispel

En släkting är Amelanchier alnifolia, bärhäggmispel, som även den odlas som prydnadsväxt, men framförallt som nyttoväxt på grund av de ätbara bären, som kallas för saskatoonbär. De har speciell smak, som påminner om blåbär, rönn och plommon, samt aningen mandel. Bären är söta men saknar helt syra och används därför ofta tillsammans med andra bär. Bären kan användas färska, tillagade eller torkade.

Även denna buske har sitt ursprung i Nordamerika, från norra USA upp till Kanada och Alaska.

Amelanchier alnifolia, bärhäggmispel
Amelanchier alnifolia, bärhäggmispel, By Meggar, CC BY-SA 3.0, Link

Gillar du vad du läser?

  •  
  •  
  • 14
  •  
  •  

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik