Växter för din trädgård – nyponros

 

Rosa dumalis, nyponros, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

nyponros
Rosa dumalis, nyponros, By This Photo was taken by FredrikLähnn Public Domain, Link

Rosa dumalis, nyponros, zon I-V, är en vanligt förekommande rosbuske, som ofta förväxlas med Rosa canina, stenros. Rosen växer vild i södra och mellersta Sverige, från Skåne till Ångermanland, i skogsbryn och hagar. Den är allmänt förekommande i Europa och sydvästra Asien.

Nyponros är en storväxt buske, som kan bli upp till tre meter hög. Stammarna har grova. böjda taggar. Den blommar i juni-juli, med blommor som har mörkt eller ljust rosa kronblad. De ätliga nyponen, som mognar i september, är ovala, kala och ganska mjuka.
En mycket anspråkslös växt, som växer bra på torra, steniga jordar i soliga lägen, men är även skuggtålig. Landskapsväxt som passar i bryn, men även i buskage och som solitär.

Av de färska, eller torkade, nyponen gör man nyponsoppa. Man kan även använda nypon från andra rosarter, t. ex. den redan nämnda Rosa canina, stenros, eller Rosa rugosa, vresros.