Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – kiwi

 

Actinidia chinensis, kiwi är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

kiwi Actinidia chinensin
Actinidia chinensis, kiwi, By CC BY-SA 3.0, Länk

Actinidia chinensis, kiwi, zon I-I, 3-4 meter hög, härstammar från Kina och då frukten påminner om ett krusbär så kallades den i västerlandet för kinesiska krusbär. Kiwi är har inte funnits speciellt länge i Sverige, först på 1980-talet började den säljas i butikerna här. Med början 1904, då Mary Isabel Fraser tog med sig frön från Kina, har man i Nya Zeeland, förädlat frukten så att den är kommersiellt gångbar och gav tillräckligt stora skördar. Man ville ge den ett annat namn och efter en namntävling kom man fram till namnet “kiwi”, inspirerat av att Nyzeeländarna själva kallas kiwis och för att frukten har likheter med kiwifågeln.

Kiwi kan användas i sallader och på tårtor och i desserter. Frukten kan användas till att möra kött eftersom den innehåller ett enzym, actinidin, som verkar nedbrytande på protein. Actinidin är en del överkänsliga mot och kan således orsaka allergiska reaktioner.

Kiwi är en klätterväxt, som i de sydligare delarna av landet kan odlas utomhus, spaljerade mot en vägg. Den får stora blad som är grovt håriga, liksom årsskotten. Frukterna mognar sent i november. Sorterna ‘Jenny’ och ‘Boskoop’ är självfertila, det vill säga utvecklar båda han- och honblommor på samma planta.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik