Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – kryddtimjan

 

Thymus vulgaris, kryddtimjan, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

kryddtimjan
Thymus vulgaris, kryddtimjan, By Kurt Stüber [1]caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, Link
Thymus vulgaris, kryddtimjan, är en art av cirka 350 i timjansläktet, där de i Sverige vildväxanda arterna backtimjan och stortimjan även ingår. Kryddtimjan är en flerårig dvärgbuske, som blir ett ca 20 centimeter hög och har ljuslila blommor, från juli till september

Den har sitt ursprung i västra Medelhavsområdet och spreds under medeltiden norrut i Europa, via munkarnas klosterträdgårdar. I Sverige har timjan odlats som kryddväxt sedan 1400-talet och mer allmänt sedan 1500- eller 1600-talet. Man kan på Öland påträffa timjan förvildad från trädgårdsodlingar.

Bladen från timjan används färska eller torkade som krydda till bland annat soppor, sås, grytor, kött och fisk. I södra Sverige används kryddtimjan i ärtsoppa.
Ur timjan utvinns också timjanolja, som används vid parfymframställning.

Trivs bäst i torr, lätt och väldränerad jord i soliga lägen, särskilt vintertid. Växten blir tätare och finare om man klipper ner den då och då.

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik