Växter för din trädgård – fläder

 

Sambucus nigra, fläder, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Sambucus nigra, fläder
Bild: Sambucus nigra, fläder, By JeLuFhttp://jeluf.mormo.org, CC BY-SA 1.0, Link

Sambucus nigra, fläder, zon I-IV, är en stor buske, eller litet träd, som kan bli 8 meter högt, men normalhöjden är 3-5 meter. Den ska inte förväxlas med Sambucus racemosa, druvfläder, som är giftig. Man skiljer dem bland annat åt genom att grenarnas märg hos flädern är rent vit och att blommorna sitter i breda tillplattade blomställningar. Bären är mörkt röda, nästan svarta. Druvfläderns märg är inte vit, blommorna sitter i klasar, som liknar druvklasar och bärens färg är orangeröda.

Fläder växer naturligt i Europa, västra Sibirien, nordvästra Afrika, Turkiet och Kaukasus. Framförallt blommorna har sedan länge använts för olika ändamål, bland annat ansågs fläder vara bra mot förkylning. Flädern blommar med gräddvita blommor under juni-juli och bären mognar under augusti.

Av blommorna gör man, tillsammans med citron, fläderblomssaft, i Skåne kallad hyllesaft. Saften blandad med vin, eller annan alkohol ger en god drink. Den svenska brännvinssorten Hallands fläder är kryddad med fläder.
I Tyskland tillverkar man en fläderblomchampagne med en alkoholhalt upp till 10%.
Blommorna kan friteras och användas till dessert.
Även av bären går det att göra en god saft.

Fläderns blad, bark, rötter och även de omogna bären innehåller ett gift, sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. Vid kokning splittras giftet och gifteffekten försvinner. Därför bör inga delar av växten ätas råa.

Fläder trivs på näringsrika och fuktiga jordar i full sol. Den klarar sig även på magrare jordar, men blir då inte lika stor. Den sprider sig, inte minst i Skåne, lätt med frö och kan ibland, i häckar och liknande, vara ett irriterande ogräs.

Sorter

Förutom arten finns det några odlingssorter, som skiljer sig från vildformen i färg och form. Några exempel:

Sambucus nigra ‘Aurea’ skiljer sig genom att den har något gulaktiga blad och blir något mindre. I övrigt är den lik arten.

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ har mörkröda blad och rosa blommor. Blomstjälkarna är dessutom mörkt röda.

Sambucus nigra ‘Laciniata’ har starkt flikiga blad.

Gillar du vad du läser?