Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Ett nostalgiskt möte med skogsalm

 

skogsalm

Råkade stöta på en ung skogsalm, Ulmus glabra, i ett dike häromdagen. Den lilla plantan var full med frön som ännu inte var riktigt mogna att falla. Det påminde mig genast om min barndoms almar. Giganter, med stora sträva löv, och som kunde fylla luften och gräsmattorna med virvlande almfrön. En skogsalm kan bli riktig stor, 30 till 40 meter hög, med en stamomkrets på sex meter och med en ålder på omkring 500 år. Skogsalmen invandrade till Skandinavien för ca 10 000 år sedan och är nu spridd i södra Sverige upp till Dalälven.

Tyvärr har de flesta, om inte alla, av de gamla giganterna försvunnit och de yngre träden har svårt att uppnå någon högre ålder, på grund av almsjukan. Man kan hoppas att beståndet återhämtar sig. Almsjuka har funnits tidigare, kanske var det almsjuka som orsakade det så kallade “almfallet”, en drastisk nergång av almpollen, ca 3900 år f.Kr.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik