Växter för din trädgård – murgröna

 

Hedera helix, murgröna, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

hedera helix, murgröna
Hedera helix, murröna, By H. Zell – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Hedera helix, murgröna, zon I-II, är en vintergrön växt som kryper, slingrar och klättrar med hjälp av korta rötter, så kallade häftrötter. Därav dess vetenskapliga namn “helix”, som är ett grekiskt ord och som betyder spiral, slingrig. murgröna växer främst i Mellaneuropas lövskogar och så långt österut som till Iran. I Sverige är vildväxande murgröna mindre vanlig. den växer främst i södra landskapen och i kustlandskapen, Öland och Gottland och i landskapen kring norra Kattegatt. Den kan även följas längs Norges milda kusttrakter upp till Hardangerfjorden.

Murgröna hör till de ständigt gröna växterna och är, där klimatet tillåter det, en lättodlad spaljé- och klätterväxt. Bladen är läderartade, glänsande mörkgröna, med ljusare bladnerver. De vanliga bladen är grunt handflikiga med tre till fem flikar, medan de blad som sitter på blombärande skott är spetsigt ovala. Blomningen, som kommer när växten är omkring 10 år gammal, infaller på hösten, i september-oktober, med gulgröna blommor i runda flockar. Frukten, som är ett blåsvart bär, mognar på sommaren efter blomningen.

Hela växten är giftig, i synnerhet bären, medan giftigmängden i bladen är mindre. Giftet verkar irriterande på hud och slemhinnor.

Murgröna är en utmärkt marktäckare och blir då 10-20 centimeter hög och sedan den väl etablerat sig sprider den sig snabbt. Lagom planteringsavstånd är 30-50 centimeter. Den växer på de flesta jordar, bara inte rena torvjordar. Vill gärna har god tillgång på fukt. Trivs i halvskugga till skugga, men även i sol om den skyddas mot vårsolen.

Murgröna – några arter och sorter:

— ’Arborescens’, buskmurgröna, zon I-II höjd 1-2 m
— ’Baltica’, baltisk murgröna, zon I-III, härdigare än arten.
— ’Woerner’, storbladig murgröna, zon I-III, härdigare än ‘Hibernica’.
– hibernica, storbladig murgröna, zon I-III

Gillar du vad du läser?