Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – tomat

 

Solanum lycopersicum, tomat, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

tomat

Solanum lycopersicum, tomat, är en potatisväxt med ursprung i Peru, där den odlades av Inkafolket. Det finns belägg för att tomat odlats i Mexiko sedan år 700 f.Kr. Ordet tomat kommer från det aztekiska språket nahuatls ord för tomat, t­õmatl. Det var spanjorerna som tog växten till Europa på 1500-talet, men den kom till Norden på 1600-talet, men först på slutet av 1700-talet blev den mer allmänt känd. Då odlades den som prydnadsväxt och betraktades av många som giftig. Man trodde också att frukten var ett afrodisiakum och kallades bland annat för Pomme d’amour, kärleksäpple. Egentligen är det först efter andra världskriget som tomat blev riktigt populär i Sverige.

Tomatplantan är storvuxen och växer snabbt till i storlek. Blad och stjälk är klädda med körtelhår som avger en karakteristisk doft vid beröring. Tomaten blommar med gula blommor från juni till september, som sitter i klaseliknande knippen.
Tomatens frukter kan ha olika färger, men den vanligaste färgen är röd.

Odling av tomat

Tomat kan odlas på våra bredgrader, både i växthus och på friland. Däremot ska man vara medveten om att den är mycket frostkänslig och värmekrävande.
Tomatplantan vill ha en näringsrik och väldränerad jord med god fukthållande förmåga och pH-värde mellan 6,5 och 7. De måste förkultiveras och man drar därför upp plantor inomhus eller i växthus, för senare utplantering. Man får räkna med 8 veckors förkultiveringstid.
Fröna gror efter 5-10 dagar och växer snabbt. Därför bör plantorna stå ljust och svalt för att inte bli långa och gängliga. När plantorna visar de första karaktärsbladen, ca 5-10 centimeter höga omskolas de i större krukor. Plantera djupt, med jord nästan upp till det första bladparet.
Före utplantering på friland flyttas plantorna till svalare plats och ställs slutligen ut en stund på dagen för att avhärdas. Frostnätterna måste vara över innan utplantering och medeltemperatur får inte vara för låg, vilket innebär att under början av juni kan de utplanteras i södra Sverige.
Bind upp plantorna mot käppar vid utplanteringen. Sidoskott som kommer i bladvinklarna, så kallade tjuvar, ska nypas bort, om det inte är en busktomat. Detta arbete får man göra en gång i veckan.
Mogna frukter kan man börja skörda i slutet av juli, början av augusti.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik