Växter för din trädgård – fågelbär

 

Prunus avium, fågelbär, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

fågelbär bigarrå
Bigarrå, den förädlade formen av fågelbär, sötkörsbär

Prunus avium, fågelbär, zon i-IV, växer från Skåne upp till Uppland, men är inte så vanlig och växer då oftast i hagmarker och lundar. Trädet infördes för bärens skull till Sverige för ungefär tusen år sedan från centrala Europa. Fågelbärets, eller sötkörsbärets, förädlade sorter odlas ofta och kallas då bigarråer. Frukterna äts färska eller används till saft och sylt.

Fågelbäret blir ett upp till 20 meter högt, kraftigt träd med utstående och uppåtriktade grenar. Barken hos yngre träd är slät med typiska vågräta streck. Fågelbärets blad är hela och dubbelt sågtandade. I månadsskiftet kring april/maj täcks trädet av en överdådig blomning med enkla vita blommor. Det finns även en dubbelblommande sort, Prunus avium ‘Plena’, som är steril och därför inte får några frukter. I juli mognar de söta, centimeterstora svartröda frukterna. De är omtyckta av fåglarna, så vill man ha några själv är det bäst att passa på.

Fågelbär vill ha näringsrik, fuktig och kalkrik jord. Däremot tål det dåligt jordar med stillastående markvatten, eller dåligt dränerade lerjordar.

Gillar du vad du läser?