Läckö slott och lilla slottsträdgården

 

Magnus Gabriel De la Gardie
Magnus Gabriel De la Gardie

Läckö slotts lilla slottsträdgård besökte jag årligen för ett tjugotal år sedan. Därför var det spännande att nu många år senare att återse trädgården och se vad det blivit av den. Någon gång under 1990-talet fick trädgårdsmästaren Simon Irving i uppdrag att ta hand om trädgården. Han gjorde den till en grönsaksträdgård, sådan som den kan ha sett ut under slottets storhetstid.

Läckö slotts historia

Grunden till Läckö slott lades 1298 av Biskopen i Skara, Brynolf Algotsson. Efter en brand på 1400-talet utvidgades borgen, för att efter reformationen 1527 upphöra att fungera som biskopsborg. Gustav Vasa tog över Läckö och lär enligt skrivna källor ha besökt slottet två gånger. Läckö for under långa tider illa av vanvård och det är egentligen inte förrän fältherren Jacob Pontusson De la Gardie år 1615 som det återtog sin betydelse. Det var under hans tid och under hans sons, greve Magnus Gabriel De la Gardie, som slottet fick den form vi ser idag.

Läckö
Läckö
Läckö
Läckö
Läckö
2
2
3
3
4
4
1
1
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
previous arrow
next arrow

Lilla slottsträdgården i dag

Lilla slottsträdgården ser i dag ut så som den skulle kunna ha sett ut under renässansen, alltså under den tid som släkten De la Gardie innehade slottet. Symmetrisk och regelbundet indelad i kvarter och med lövsalar, där man får skugga under soliga och varma sommardagar.

I dag odlas det grönsaksväxter i de olika kvarteren, som används i slottets restaurangkök. Det är bland annat kryddor, sallater, kål, betor och kardon.

Gillar du vad du läser?

Läckö Flora
Flora

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.