Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Kronovall, ett franskt barockslott i Skåne

 

Kronovall ligger strax intill Fågeltofta någon mil nordöst om Sjöbo, i Skåne. Kronovalls tidiga historia känner man inte till så mycket om. Man vet att slottet i början på 1600-talet tillhörde Anders Sinclair, som var danskt riksråd och länsman på Landskrona slott. Senare kom Falk Lykke, som även ägde Bollerups borg, att äga slottet och möjligen lät han uppföra en ny huvudbyggnad på Kronovall. Efter att Skåne blev svenskt köpte 1668 Gustaf Banér slottet, men vid Karls XI:s reduktion drogs det in till Kronan. Banérs dotter, Ebba Banér fick tillbaka slottet men sålde de nio år senare.

Kronovall parterren

Barockslottet på Kronovall

Slottet bytte ägare några gånger och ändrade utseende, men för att göra en lång historia kort så hoppar vi fram till 1896 då slottet fick det utseende det har idag. Då ägdes Kronovall av greve Carl Gustaf Sparre, som lätt bygga om det efter ritningar av arkitekt Isak Clason. Han har även ritat Nordiska museet, Hallwylska palatset och Johannes kyrka i Stockholm. Man byggde till flyglar och torn så att slottet blev i stil med ett franskt barockslott. Det fick brutet tak och ljusputsade fasader, prydda med hörnkedjor, profilerade lister och omfattningar. Entrén flyttades upp en våning och för att kunna göra det byggde man en dubbelsidig trappa framför ingången åt gårdssidan.

parterren

Samtidigt lät Sparre anlägga en fransk barockträdgård i söder, med en parterr av klippt buxbom och idegranar. På häradsekonomiska kartan, ritad 1926-34, kan man se det nya slottet, med parterren och något som liknar en engelsk landskapsträdgård söder därom. Man ser också att den gamla krokiga landsvägen mot öster har rätats ut och fått ny sträckning, norr om den gamla.

Kronovall häradsekonomiska kartan

Idag finns mycket av det som anlades på 1890-talet kvar. Parterren är välskött, men av den engelska landskapsträdgården finns bara enstaka spår kvar.

1991 överläts Kronovall till Riddarhuset, men bebos fortfarande av familjen Sparre.

Kronovall

Gillar du vad du läser?

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik