De första trattkantarellerna!

 

Hittade de första trattkantarellerna under helgens skogsluffande. De var små som tioöringar, så de fick stå kvar och växa till sig ett tag till. Jag är inte precis en “svampmänniska”, men de jag känner igen och plockar är kantarell och trattkantarell. De förra är lätta att hitta, men trattkantarellen vill gärna gömma sig bland boklöven. Jag hittar dem oftast där det är lite fuktigt och gärna kring träd eller stubbar. Trattkantarellerna bildar ektomykorrhiza vilket innebär att den lever i symbios med skogsträden.

trattkantarellerna

Egentligen är inte trattkantarellen en äkta kantarell av släktet Cantharellus, utan hör till det närstående släktet Craterellus. De har ihålig fot, till skillnad från kantarellerna, dessutom är foten ganska oregelbunden i formen, ibland lite tillplattad. Den ser lite olika ut beroende på hur gammal den är. Unga svampar skulle genom slarv kunna förväxlas med den dödligt giftiga toppig giftspindling, som växer i liknande miljö.

Trattkantarellen är en vanlig matsvamp. Själv tycker jag den är delikat, inte minst till soppa. Jag brukar torka den, så att jag har ett lager som räcker hela året.

Här är ett recept på trattkantarellsoppa som jag hämtat ur Annas kokbok:

Ingredienser (4 portioner)
2 msk smör
2 msk mjöl
1 liten gul lök
1 dl torkade trattkantareller (läggs i 2 dl vatten), eller 1 L färska
1,1 liter varm grönsaksbuljong
2 dl Creme fraiche (34%)
1 tsk tomatpuré
2 msk Madeira eller citronsaft (själv brukar jag använda citronsaft)
Gräslök till servering (Skippar jag, men jag har gärna krutonger till)
Salt & svartpeppar

Gör så här
1. Smält smöret och fräs löken utan att den tar färg.
2. Lägg i trattkantarellerna och fräs i 5-10 min.
3. Sikta över mjölet och späd sakta med den varma buljongen (och 2 dl svampspad) så att mjölet löser sig.
4. När du inte har någon buljong kvar så låter du soppan puttra på medelvärme i ca 20 min.
5. Ha sedan i creme fraiche, tomatpuré och Madeira/citron och låt puttra lite till. Smaka av så att syran blir rätt.
6. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du vad du läser?

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.