Våriris – Iris reticulata

Våriris är ett tidigt vårtecken, som i år började blomma för redan ett par veckor sedan, i slutet av februari. Annars är den normala blomningstiden under mars, april.

våriris

Våriris kommer ursprungligen från östra Turkiet, norra Iran och Kaukasus, där den växer bland sten och grus. När den kom hit till Skandinavien vet jag inte, men den nämns 1840 i den danska trädgårdstidningen Have-Tedende, av vilka jag har några exemplar. I början på 1930-talalet fanns den till salu i lökkataloger.

Blomman är vackert blåviolett, med gula stråk. Det är en låg iris, bara 10-15 cm hög. Den planteras på hösten, helst under september och sätts då på 8-10 cm djup. Våriris är inte så långlivad, den blir bara upp emot tre år. Om man är lite påpasslig kan man lätt föröka den själv genom att ta tillvara de små lökar som bildas runt den gamla löken. Våriris vill, liksom andra irisar, gärna ha fuktigt på våren, men torrt och soligt på sommaren. Den rena arten kan vara svår att hitta i handeln idag.