Japanska trädgårdar

Japanska trädgårdar är fascinerande. De är så olika våra trädgårdar, men det finns ändå ett släktskap med vår egen kultur. Kanske är det materialkänslan och det enkla renodlade uttrycket som är den gemensamma nämnaren i japansk formgivning och skandinavisk funktionalism.

Japanska trädgårdar

Det japanska sättet att använda materialen, vattnet, stenarna, mossan och växterna är tilltalande och rogivande. Det vittnar om stor materialkännedom och respekt för de olika materialens kvalitéer och egenheter.

Vikten av funktion och framför allt koncentration kommer till uttryck i t. ex. teceremonin och den byggnad och trädgård där den försiggår. Trädgården får dig att fokusera på det du för tillfället ägnar dig åt. Den gynnar vad vi i dag, med en modern term kallar för mindfullness, att vara närvarande i nuet.

Här är en kort introduktion till den japanska trädgården, publicerad av Japans utrikesdepartement.

I skriften nämns miniträdgården och “karesansui”, en rolig form att trädgård, om man inte har någon “riktig” trädgård. Här nedan en filmsekvens om en annan metod att skapa hela landskap.

Slutligen, om ni vill veta mer om japanska trädgårdat – kolla Monty Dons resa bland japanska trädgårdar, som nu går på svt-play, fram till 28 december 2021