Kalkning av väggarna i vårt Lövestad

Under våren 2021 var det dags för kalkning av väggarna i vårt Lövestad. Vi hade redan under sommaren 2020 målat fönster. Skaffade en byggställning så att vi till och med kunde måla vindsfönstren, något vi inte gjort på flera år.

Jag hade redan för ett par år sedan kalkat väggarna, men totalt misslyckats. Efter första kraftiga regn låg kalken i rabatten nedanför väggen. Felet jag gjort, lärde jag mig, var att göra kalken alldeles för tjock.

Nu började jag med att stryka väggarna med enbart kalkvatten. Det är kalklösning där kalken har fått sjunka till botten. Det vatten som man sedan kan slå av är så kallat kalkvatten. Märkligt att måla med. Det känns som när man var liten och låtsades måla – med enbart vatten. Men trots allt ger denna tunna vätska ett svagt skimmer av vitt och på denna yta kan man sen göra nästa strykning med tjockare kalklösning. Jag använder så kallad kulekalk, inköpt på Tranes Handelskompani, som levereras som en tjock pasta, vilken blandas upp i vatten till lagom konsistens.

Efter tre strykningar var jag nöjd med resultatet. Det är möjligt att vi om ett par år kompletterar med ytterligare strykningar.

Kalkning av väggarna i vårt Lövestad

De nykalkade väggarna gav anledning ett testa en ny belysning från in-lite, som vi tror kan bli väldigt bra. Det är ett smidigt och bra belysningssystem, som jag kan leverera till mina uppdragsgivare. Se mer i min utebutik. Det blev endast en tillfällig och improviserad installation, som vi kommer att göra mer permanent längre fram, när vi lagt ner nytt avlopp till huset och därmed får anlägga ny trädgård i denna del av tomten. Till det återkommer jag strax.

belysning
Test av in-lite belysning

Se hur vi borrade efter vatten i hösten 2020!