Brunnsborrning i vårt Lövestad

Nu är det dags för brunnsborrning i vårt Lövestad, efter att den gamla brunnen sinat. Häng med och följ arbetet med det och mycket annat i vårt Lövestad.

Brunnsborrning i vårt Lövestad

Vårt hus strax utanför Lövestad köpte vi för 30 år sedan. Då var det en ruin, med sönderslagna fönster, nerrasad puts, inget vatten, inget avlopp, ingen el. Trädgården var så övervuxen att man knappt såg huset från vägen. Bit för bit började vi att renovera det. Vi knackade ner all putsen, både in och utvändigt och putsade om huset på nytt. Vi bröt upp de gamla golvbrädorna, grävde ut jord mellan golvreglarna och la dit isolering i stället. Samtidigt drog vi in nya elledningar och la nytt furugolv. Väggarna målade vi med limfärg, för att inte riskera att fukt blev instängd, utan kunde röra sig fritt in och ut genom väggarna. För tack och lov hade vi inte problem med mögellukt och vi tänkte inte heller vara orsak till det.

Sedan gick några år, då vi hade annat som vi vart tvungna att koncentrera oss på. Det gjorde att vårt Lövestad inte riktigt fick den omsorg det förtjänade, för vi stormtrivs att vara där, speciellt på sommarhalvåret.

Nu har däremot tiden för vårt Lövestad (eller Love-stad, som byalaget säger) kommit igen och det vi inte gjorde vid den första renoveringen det ska vi göra nu. Vi ska dessutom ta ett rejält tag i trädgården. Jag hade tänkt att ni skulle få följa med på resan i vårt Lövestad.

Brunnsborrning

Det började egentligen i hösten 2020. 2018 hade vår grävda brunn sinat mitt under torrsommaren. Nu var det dags att åtgärda det och vi engagerade Brunns & Energiborrning SK Tranås AB att hjälpa oss med det.

För att få säker tillgång på vatten hade man i omgivningar fått borra till 70 meters djup, det skulle kosta ca 75 000 kronor. Vi började borra. Det är intressant att följa hur jordarterna ser ut på olika djup, från ett tunt lager matjord, till sand, till blålera, och slutligen till skifferberg. Efter 50 meter fick vi rikligt med vatten. För säkerhets skull borrade vi ytterligare 10 meter. Vi fick gott om gott vatten, som förmodligen aldrig kommer att ta slut för oss. Brunnsborrning i vårt Lövestad var lyckat och notan gick på ca 65 000 kronor – trevligt med företag som håller vad de lovar och mer därtill och till lägre kostnad.

Brunnsborrningen gav anledning att påbörja en ny trädgård på denna sida av huset. Det ser vi fram emot att påbörja under kommande år.