Amiral i vår trädgård

Fjärilen Amiral har börjat besöka oss flitigt, tillsammans med andra pollinerare, i och med att vi fick stora delar av gatusidans perennrabatt planterad i våras. Amiralen, Vanessa atalanta, är en av våra mest karakteristiska fjärilsarter och förtjänar en närmare titt.

Amiralens utseende är slående med sina svarta vingar som är markerade av ett brett rött band och vita fläckar. Denna kontrastrika färgpalett gör den lätt att känna igen och skiljer den från många andra fjärilsarter. Dess vingspann sträcker sig vanligtvis från 5 till 6 centimeter, vilket ger den ett imponerande utseende när den svävar genom luften.

Amiral fjäril

Denna fjäril är känd för sin långa migrationsresa. Varje år flyger amiralen tusentals kilometer från norra Europa till sydligare områden som Medelhavet och Nordafrika. Denna fenomenala förmåga att överleva och navigera under sådana långa resor har fascinerat forskare i årtionden.

Amiralen är en flitig nectar- och fruktsaftskonsumerare och är ofta att finna på blommande växter som buddleja, lavendel och solrosor. Den är en viktig pollinator, hjälper till att bevara många växtarter.

Under de senaste åren har amiralen stött på hot som habitatförlust och klimatförändringar. Bevarandearbetet är avgörande för att skydda denna vackra fjärils framtid och bevara dess viktiga roll i ekosystemet.

Amiralen är en symbol för skogens skönhet och mångfald. Att bevara dess livsmiljö och respektera dess fantastiska migrationsförmåga är viktigt för att säkerställa att vi fortsätter att njuta av denna majestätiska fjäril i våra skogar och trädgårdar i framtiden. Så nästa gång du ser en amiral sväva genom luften, stanna upp och beundra dess skönhet och överväg det värdefulla bidrag den gör till vår natur.

Läs mer om pollinerare i trädgården!