Rom – dess historiska trädgårdar

Rom, staden som bär på antika hemligheter på varje gata och torg, gömmer ännu mer än vad som möter ögat. För den som söker en resa tillbaka i tiden, där historiens vingslag känns genom doften av blommor och suset av blad, finns en rik samling av historiska trädgårdar i och omkring Rom. Dessa gröna oaser bär på berättelser som sträcker sig över århundraden, och vi bjuder dig att följa med oss på en guidad tur genom några av de mest magnifika trädgårdarna som denna fantastiska stad har att erbjuda.

1. Giardino di Ninfa:

För den som söker en trädgård som omfamnar mystik och skönhet är Giardino di Ninfa en oslipad diamant med en sagoatmosfär. Belägen söder om Rom, vid den medeltida byn Ninfa. Den är fylld med vilda blommor som smyger längs med antika ruiner och slingrande vattendrag. Giardino di Ninfa är en lektion i hur naturen och mänsklig skapelse kan förenas på ett harmoniskt sätt.

Rom Giardino di Ninfa
Giardino di Ninfa, By Astrovega – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21082371

2. Giardino di Palazzo Colonna sul Colle del Quirinale, i Rom

Giardino di Palazzo Colonna sul Colle del Quirinale är en dold pärla mitt i hjärtat av Rom. Beläget i en exklusiv del av staden, erbjuder denna trädgård en kunglig oas där utsikten sträcker sig över Colosseum. Med eleganta terrasser, antika statyer och en atmosfär av ren elegans, är detta en plats där historia och modernitet möts i fulländad harmoni.

3. Villa Adriana

Några kilometer från Rom, i staden Tivoli, finns Villa Adriana, ett magnifikt arkeologiskt komplex. Byggt av kejsar Hadrianus på 100-talet e.Kr., innehåller denna enorma villa inte bara imponerande byggnader utan även en trädgård som visar kejsarens vision av en oändlig värld. Med sina kolonner, skulpturer och vattenanläggningar, är en promenad genom Villa Adriana som att stiga in i en förlorad tidsålder av romersk storhet.

4. Villa d’Este

Villa d’Este i Tivoli är en hyllning till renässansens skönhet och innovation. Byggd på 1500-talet, är trädgården i en mästarklass i italiensk trädgårdskonst. Besökare kan vandra längs slingrande stigar, beundra eleganta fontäner och njuta av fantastisk utsikt över omgivande landskap. Villa d’Este är en plats som har förmågan att förflytta besökaren till en era av konst och estetik.

Villa d'Este trädgården

5. Villa Lante

En kort biltur från Rom, i byn Bagnaia, finner vi Villa Lante. Denna trädgård är en vackert bevarad representant för italiensk renässansstil. Villa Lante bjuder på formella parterrer, vattenanläggningar och en imponerande samling av skulpturer. Här är varje hörn noga planerat och väl omhändertaget, och trädgården är en kärleksfull hyllning till perfektion.

6. Sacro Bosco di Bomarzo

I Bomarzo, norr om Rom, gömmer sig Sacro Bosco di Bomarzo. Denna trädgård är en ovanlig oas av skulpturer och stenformationer som skapades på 1500-talet. Trädgården har en surrealistisk känsla och är fylld med gåtfulla element. Att utforska Sacro Bosco di Bomarzo är som att stiga in i en fantasivärld, en plats full av hemligheter och överraskningar.

Sacro Bosco i Bomarzo
Av Ben Skála, Benfoto – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25270070

7. Villa Giulias nymfeum, i Rom

Villa Giulia, som huserar Villa Giulias nationalmuseum för etruskisk konst, har även sin egen trädgård. Denna trädgård, känd som Villa Giulias nymfeum, är en plats av sällsynt skönhet och fridfullhet. Den erbjuder en fristad från stadens brus och ger besökare möjlighet att utforska trädgården i lugn och ro. Här kan man koppla av i skuggan av antika träd och njuta av den tysta friden.

Villa Giulia, Rom

8. Giardini di Palazzo Farnese

Slutligen, i Caprarola, hittar vi Giardini di Palazzo Farnese, en trädgård som skapades av prinsessan Margherita av Österrike. Denna förtrollande plats bjuder på blommor och skuggade promenadvägar, som om de är designade för att förföra besökaren. Giardini di Palazzo Farnese är en plats full av romantik och charm, där varje steg känns som en resa genom historiens och naturens förtrollande värld.

Rom är inte bara en stad av antika monument och ruiner, utan också en stad som omfamnar skönheten och historien i sina trädgårdar. Dessa historiska trädgårdar är levande tidskapslar som ger besökarna en inblick i det förflutnas elegans och kreativitet. Från den hemlighetsfulla Giardino di Ninfa till den praktfulla Villa Adriana, erbjuder Rom och dess omg