Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Villa Giulias nymfeum

Villa Giulia hör till de trädgårdar som jag förälskade mig i, vid ett besök i Rom för många år sedan. Egentligen inte i själva trädgården, utan i en viktig arkitektonisk del i trädgården, det så kallade nymféet.

Villa Giulia ligger vid vad som en gång var Roms norra utkanter i en liten dalgång som heter Valle Giulia. Den byggdes mot stadsmuren alldeles intill akvedukten Acqua Virgine, som en så kallad “Villa Suburbana”, en plats där man kunde ta igen sig i en lantlig miljö.
Det var påven Julius III som lät uppföra villan, bland annat för att han skulle komma nära vattnet i Acqua Virgine. Detta vatten ansågs hälsobringande och troddes hjälpa mot Julius III:s svåra gikt. Påven gav Giacomo Barozzi da Vignola uppdraget att rita villan, under åren 1551-1553. Trädgården och dess nymfeum fick emellertid Bartolomeo Ammanati i uppdrag att rita, under Giorgio Vasaris ledning. Påven Julius var aktivt engagerad i formgivningen och spenderade stora summor på anläggningen. Villa Giulia blev ett typiskt exempel på Mannerismens arkitektur.

Endast en liten del av den ursprungliga egendomen finns kvar idag.

Villa Giulia, plan

 

Villa Giulias nymfeum
Foto: Luciano valle [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
Villa Giulias nymfeum var tänkt att användas som en plats att under varma sommardagar kunna äta utomhus i. Det är byggt i tre våningar, varav två under marknivå, vilket gör att de blir svala och behagliga.

Den översta våningen ger utsikt över de underliggande, vilka nås via två cirkelformade trappor.

Mellanvåningen består av halvcirkelformad balkong, från vilken man kan se ner i nymféet.

Villa Giulias nymfeum
Foto: Mongolo1984 [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
Den nedersta våningen, själva nymféet kan bara nås via trappor gömda bakom i väggarna, vilket bidrar till dess spänning och lockelse.

Nymféets fokus är det halvcirkelformade arrangemanget med pelare i form av kvinnliga figurer, som Hermesfigurer. En halvcirkelformad damm omsluter den understa terrassen och får sitt vatten från Fontana Segreta, som hämtar sitt vatten från den gamla Acqua Vergine. Den nedersta terrassen har en mosaik som föreställer Triton, havsguden Poseidons son.

Under 2016 renoverades Villa Giulias nymfeum, tack vare en privat donation.

Villa Giulias nymfeum
Foto av @erybin/Instagram

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik