Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Villa Corsi Salviati

Trädgården vid Villa Corsi Salviati skiljer sig från de flesta andra florentinska trädgårdar genom att den ligger på en vidsträckt slätt och är alldeles platt. Villan, som då var en enkel lantgård, köptes 1502 av Jacobo Corsi. Några fresker i villan, utförda av Pocetti, visar hur anläggningen såg ut på 1500-talet. Trädgårdsfasaden var den typiskt toskanska, med rusticerade ornament i sten runt dörren, en loggia på övervåningen och ett duvslag i tornet. Trädgården var enkel, med några fyrkantiga gräsmattor, indelade med gångar och en rund fontän prydd med en staty, som möjligen är utförd av Baccia Bandinelli, som omnämns i inventarielistor från villan. Mot slutet av 1500-talet, närmare bestämt 1593, gjordes en del förändringar, både på huset och i trädgården, som bland annat innebar att man anlade en inhägnad bana för bollspel.

Under 1600-talet gjordes ytterligare tillägg till både hus och trädgård. Ytterligare ett torn byggdes, samt ett galleri som överblickade trädgården och ett fågelhus, vilket fortfarande finns bevarat, men som numera används som loggia. Trädgården utvidgades så mycket att den  redan 1644 nått samma utsträckning som den har idag. Trädgården hade nu typisk toskansk karaktär, med en parterrträdgård omedelbart bakom huset. Den var inte så olik de fyrkantiga gräsplaner, som man ser på Pocettis fresker, men hade nu fått en inramning av häckar, troligen av boxbom. I mitten fanns den cirkelrunda platsen med en stor fontän. Ena änden av trädgårdsrummet upptogs av en trädplantering och den andra av en stor fiskdamm.

Bortom fiskdammen låg ytterligare ett trädgårdsrum, som användes som citronträdgård, med ännu en stor damm. Den var bågformad och innehöll en kaninö, som på grund av sina dekorativa egenskaper och sin praktiska nytta imiterade det gamla romerska ”leporarium”, som under 1600-talet hade börjat bli modernt i italienska trädgårdar.

Under nästan hundra år förblev huset och trädgården orörda, men år 1738 utvidgades och moderniserades anläggningen och Marchese Antonio Corsi gav hus och trädgård den barockkaraktär som vi kan se idag. Den halvrunda dammen runt kaninön gjordes cirkelrund, med fontäner i vattenytan. För att få plats med detta gjordes fiskdammen om till en avlång kanal, kantad med urnor på piedestaler och i hörnen statyer föreställande de fyra årstiderna. Det var antagligen vid denna tidpunkt som de gammalmodiga kvadratiska parterrerna bakom ersattes med den nuvarande romboida. Bosken gjordes större och man anlade även labyrint, vilken idag har försvunnit.
Under 1800-talets början utvidgades boskén ytterligare till en engelsk park med en sjö, en konstgjord gravhög och en förfalskad slottsruin. Villa Corsi Salviati var vid denna tid berömt för sina blommor och exotiska växter, som utgjorde olika slags citrusträd, liljor, kaktusplantor, nejlikor och dubbla ranunkler. Senare blev trädgården även känd för sin omfattande samlig växthusplantor från Afrika, Sydamerika och andra tropiska länder.

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik