Villa Gamberaia

Tar man buss nr 10 från Piazza San Marco i Florens, så kommer man ut till ett litet samhälle som heter Settignano. Efter en stunds promenad ut ur samhället kommer man till Villa Gamberaia. Vid den anspråkslösa entrén sitter en ringklocka på vilken man ringer för att bli insläppt. Då kommer man in i en ljuvlig toskansk trädgård, liten, men samtidigt storslagen, med en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet.

Först lite historia; Villa Gamberaia tillhörde under 1400- och 1500-talet familjen Gambarelli, en enkel stenhuggarfamilj, tills de blev berömda arkitekter under namnet Rossellino. Förmodligen var huset under denna tid en enkel bondgård.
Huset såldes till Jacobi Riccibaldini år 1592. Den nye ägaren utförde tillbyggnader, vilket fortsattes av näste ägare Zenobi Lapi.
År 1717 kom Villa Gamberaia i familjen Capponis ägo och det är troligen under denna tid som trädgården fick sin nuvarande form.

Villa Gamberaia, vattenparterren
Vattenparterren I, Sailko [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Längs med hela trädgården löper en kägelbana, som i ena änden slutar i en liten ”giardino segreto”, skuggad av doftande cypresser. Den har stuckreliefer som förställer nymfer och jägare med sina hundar, inramade med mosaiker och stenornament.

Halvvägs längs kägelbanan och mitt emot huset ligger en liten grotträdgård, med terrakotta skulpturer i väggarnas nisher och fina stenarbeten i gångarna. På ena sidan om denna grotta kommer man via en trappa upp till den soliga citronträdgården, med tillhörande orangeri.

Villa Gamberaia, Grotträdgården
Grotträdgården. By Renehaas [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons

Fortsätter man däremot kägelbanan fram så kommer man fram till trädgårdens verkliga skönhet, vattenparterren.
Planen är den typiska för renässansen med fyra kvarter, uppdelade med korsande gångar och en cirkelrund öppen plats i mitten.

Villa Gamberaia, vattenparterren
Vattenparterren Foto: Roberto Rossi

De fyra kvarteren består av vattenspeglar och det hela avslutas i söder med ytterligare en halvcirkelformad damm, omgiven av cypresser formklippta till arkader. De olika gröna nyanserna av formklippt buxbom bildar bakgrund till de skimrande vattenytorna med sina blomsterkantade, grå stenbarriärer. Här och var står terrakottakrukor och små figurer i sten. Där bortom breder det storslagna toskanska landskapet ut sig.

Villa Gamberaia, Toscanas landskap
Det Toskanska landskapet I, Sailko [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons