Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Växter för din trädgård – kryddsalvia

 

Salvia officinalis, kryddsalvia, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Kryddsalvia
Salvia officinalis, kryddsalvia, By H. Zell – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Salvia officinalis, kryddsalvia, en nödvändighet om man tänker sig tillaga saltimbocca, ett av Italiens många bidrag till kokkonsten. Salvia är en städsegrön halvbuske, med vedartade stammar, ludna grågröna blad och blå blommor. Den har sitt ursprung i medelhavsområdet, men har spridits över stora delar av Europa, först av Romarna, sedan av munkarna.. Även i Sverige odlas den, i varje fall i de södra landskapen.

Kryddsalvia är en gammal kulturväxt, som har ansetts ha läkande egenskaper, därav namnet salvia som kommer av latinets salvus, som betyder hela eller frälsa. Artepitetet officinalis kommer av ”officina” som var benämningen på det rum i klostren som munkarna förvarade örter och mediciner.

Kryddsalvia används som sagt i matlagningen inte minst i det Italienska köket, men även på Balkan och i Mellanöstern. I brittisk och amerikansk matlagning används kryddsalvia tillsammans med lök i stuffing i kalkon och kyckling, vid jul och Thanksgiving Day. Den passar även bra till korv, fläskkött, kalv och lamm. Som torkad ger växten en ganska stark smak och bör då användas med försiktighet.

Salvia går som sagt bra att odla, i varje fall i södra Sverige, så det finns ingen större anledning att köpa importerad torkad salvia på burk. Den är ganska tålig och robust med låga anspråk på jord och vatten. Bara den får stå soligt och att den får lite skydd under strängare vintrar.

Några sorter olika sorters kryddsalvia:

‘Alba’, en vitblommande sort

‘Aurea’, med gulbrokiga blad

‘Berggarten’, en sort med större blad och som sällan blommar

‘Extrakta’, has leaves with higher oil concentrations

‘Icterina’, en sort med gulbrokiga blad

‘Lavandulaefolia’, a small leaved cultivar

‘Purpurascens’ (‘Purpurea’), har lilafärgade blad

‘Tricolor’, en sort som är brokig i vitt, lila och grönt.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik