Försommarblomning

 

Träden har i år blommat rikligt under våren och försommaren. Här är två exempel från min egen trädgård.

Robinia pseudoacacia, robinia
Robinia pseudoacacia, robinia

Jag vet – jag har skrivit om Robinia pseudoacacia, robinia, tidigare, men i år är blomningen överdådig. Tidigare år har det varit lite enstaka blommor här och var, men i år är den översållad av stora vita blomklasar. Kanske är det förra årets extrema torka som har satt igång blomningen i år.

Robinia pseudoacacia, robinia, blommor
Robinia pseudoacacia, robinia, blommor

Även trädet bredvid, den kaukasiska vingnöten, Pterocarya fraxinifolia,  har enormt riklig blomning. Lite anspråkslösare i själva blomman, men fröställningarna är dekorativa.

Pterocarya fraxinifolia, kaukasisk vingnöt
Pterocarya fraxinifolia, kaukasisk vingnöt

Kaukasisk vingnöt har blad som liknar askens och de vingförsedda nötterna sitter på upp till 40 cm långa trådar. Den föredrar våta jordar, men är väldigt tolerant även för andra jordar. Förra sommarens torkar visar att den i varje fall under perioder klarar även mycket torra förhållanden. Ett roligt exotiskt träd för zon I-III. En nackdel är att den kan skjuta rotskott, något jag inte själv ännu har råkat ut för.

Gillar du vad du läser?