Växter för din trädgård – basilika

 

Ocimum basilicum, basilika, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

basilika
Ocimum basilicum, basilika, By Paul Goyettehttps://www.flickr.com/photos/pgoyette/201492949/, CC BY-SA 2.0, Link

Ocimum basilicum, basilika, en annan av örterna som är nödvändig i den italienska matlagningen. För vad är väl en bruschetta utan basilika? Dess ursprung är oklar, men den har odlats i Indien och Mellanöstern under tusentals år. I dag växer den vild Asien, tropiska Afrika och på vissa öar i Stilla havet. Redan i det forntida Egypten odlades basilika. Till Europa kom den på 1500-talet och fördes därifrån till Amerika på 1600-talet.

Egentligen är basilikan en flerårig ört, men här i Sverige övervintrar den inte, utan man sår nya plantor varje år. Växten blir omkring 35 cm hög. Bladen används framförallt färska men kan även torkas, eller frysas. Basilikan är som sagt viktig i det italienska köket, men även i Thailands matlagning spelar den en viktig roll.

Odling och skörd

Man sår basilikan tidigt på våren och i varje fall i södra Sverige planterar man ut den under våren/försommaren. Det måste ha blivit ordentligt varm, då basilikan är riktigt värmekrävande. Får den bara tillräckligt med värme är den tacksam och enkel att odla. Viktig är att se till att den har tillgång till vatten, eftersom den är en av de kryddväxter som vill ha lite fuktigare jord. Själv brukar jag fuska och köpa en planta på ett varuhus och plantera ut när det blir dags.

Skörda basilikan ovanifrån genom att knipsa av stjälkarna ovanför ett bladpar. Knipsar du av en stjälk utan att det finns ett bladpar inunder kommer det inte att bli någon ny tillväxt.

Slutligen ett recept på bruschetta världens godaste sommarmat.

  • Stek en skiva grekiskt lantbröd, eller liknande, i olivolja. Gnid den därefter med en halv vitlöksklyfta.
  • Skär tomat i små bitar och hacka basilika grovt. Blanda det hackade med olivolja, salt och svartpeppar i en skål.
  • Lägg hacket på brödskivan strax innan servering och garnera med färsk basilika.

Busenkelt och supergott med ett glas rödvin i sommarvärmen!

Gillar du vad du läser?