Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Nu blommar Hemerocallis fulva, brunröd daglilja, i min trädgård.

 

I helgen slog de första blommorna på min Hemerocallis fulva, brunröd daglilja, ut. Den fanns i trädgården när vi kom till huset för tjugofem år sedan, men då stod den undangömd i ett snårigt buskage med bondsyrén och blommade inte. Huset, som är uppfört på 1880-talet, hade stått övergivet i tjugo år, så trädgården var en djungel. Jag lyckades gräva mig ner till rotstammarna och förökade dem, så nu står den runt vattentunnan som samlar upp regnvatten från stupröret på norrsidan av huset. Föra året var lite för torrt för den och den hade nästan inga blommor alls, men i år kommer den att blomma överdådigt.

Hemerocallis fulva, brunröd daglilja

Massor med knoppar väntar på att få slå ut. Varje blomma blommar bara en kort tid, inte mycket mer än en dag. Därav släktnamnet Hemerocallis, som kommer från grekiskans hemera, som betyder dag och kallos, som betyder vacker. Men i och med att knopparna är så många och att de avlöser varandra så kommer den att blomma en månads tid. Artnamnet fulva kommer av latinets fulvus, som betyder gulröd och syftar naturligtvis på blommornas färg. Växten kommer ursprungligen från Kina, men har odlats i Europa länge och i Sverige från 1700-talet. Det är inte ovanligt att hitta den vid gamla hus och gårdar.

Hemerocallis fulva är ganska anspråkslös, den vill gärna ha fuktighetshållande jord, men min egen växer i sandgjord. Vilket kan vara anledningen till att den under torra år är lite snålare med blomningen. Den trivs i full sol till halvskugga.

Gillar du vad du läser?

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik