Mitt gudaträd blommar!

 

Ailanthus altissima, gudaträd
Ailanthus altissima, gudaträd

Mitt gudaträd, Ailanthus altissima, har börjat blomma, vad jag vet för första gången. Planterade det för tjugo år sedan och redan första vintern frös det ner, nästan ända ner till roten. När det längre fram på året kom fram ett litet sidoskott lät jag det vara, för att se vad det blev av det. Nu är det ett ca fem meter högt träd, som frodas, kanske lite för bra till och med. Det har under de senaste åren börja skicka upp rotskott, som ganska fort växer till i storlek.
När jag planterade trädet beskrevs det som en träd som etablerar sig på ruderatmarker i dag beskrivs det snarare som invasivt i södra Europa och Nordamerika.

En annan egenhet är att trädet avger en vätska som heter ailanthone, som hindrar andra växters tillväxt. Man har testat att använda vätskan som ogräsmedel och det visade sig att det kunde döda nästan 100% av de flesta ogräs i studien. Det har jag däremot inte märkt något av!

Ailanthus altissima, gudaträd, blomklasar

Gudaträd växer vild i nordöstra och centrala Kina och blir där ett upp till 25 meter högt träd. Det liknar rönnsumak, Rhus thypina, men blir betydligt högre. Blomman är liten, ljust gul och sitter i stora skira klasar.
Det är ett vackert, lite exotiskt träd, som bildar en luftig krona. Det hade varit användbart, men det är inte ett träd jag kan rekommendera, då det sprider sig alldeles för aggressivt
Till och med blomman visade sig vara ganska vacker!

Ailanthus altissima, gudaträd, blommor
Ailanthus altissima, gudaträd, blommor

Gillar du vad du läser?

  • 36
  •  
  • 3
  •  
  •  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Vill du ha kontakt med mig och veta mer om hur jag kan hjälpa dig med din ute-miljö? Fyll i nedanstående kontaktupp-gifter, så kontaktar jag dig så snart som möjligt.

Scroll Up