Växter för din trädgård – squash

 

Cucurbita pepo, squash, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

squash
Cucurbita pepoi, squash

Cucurbita pepo, squash, en annan användbar växt i köket, inte minst använd i italien, därav dess andra namn, zucchini, som är pluralformen av det italienska zucchino. Squash kommer ursprungligen från Nordamerika, där den odlades innan européerna kom dit. Namnet squash kommer faktisk från asquutasquash, den amerikanska ursprungsbefolkningens namn på växten.

Squash är en ettårig ört med stora gula blommor. De gula eller gröna frukterna blir mellan 10 och 50 centimeter långa, lite gurkliknande. Det blir många frukter på en planta, som snabbt växer till i storlek. Det är en av de mest användbara växterna i trädgårdslandet och väldigt lätta att odla. Själv föredrar jag att använda den tillagad, t.ex. i en ratatouille, eller i en gratäng med lök, tomat, aubergine, vitlök, olivolja och rikligt med parmesan.

Odling av squash

Squash förkultiveras inomhus, eftersom den är frostkänslig och vill ha en jordtemperatur kring 12 grader när den planteras ut. Det tar ca 4-6 veckor att få fram plantor färdiga att utplantera.

  • Man sätter fröna två centimeter djup i en kruka med såjord. Täck med en plastpåse, så att jorden lättare hålls fuktig.
  • När den lilla plantan har fyra blad skolar man om den i den större kruka med planteringsjord.
  • Så snart det är tillräckligt varmt ute börjar man avhärda plantorna en vecka innan de planteras ut på friland.
  • Plantera ut plantorna på friland i varm och soligt läge och mullrik och väldränerad jord, med ca 70 centimeters avstånd.

Tänk på att varje plana ger rikligt med skörd. Det räcker med 1-3 plantor.
I juli månad är det dags att börja skörda.

Gillar du vad du läser?