Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Från min trädgård

 

Ytterligare en liten rapport från min trädgård, med växter som jag gillar och som är lätta att odla, i varje fall i södra Sverige.

Först ut en av mina vinstockar som satt frukt, nämligen ’Dr. Schmidtmanns Sockerdruva’ och som så mycket annat i år i riklig mängd. Jag har två vinstockar i min trädgård där den andra sorten är ‘Boskoop Glory’ som har varit betydligt snabbare att etablera sig än ‘Dr. Schmidtmanns’ och har under åren givit rikliga skördar. Båda sorterna odlar jag utomhus, så de ger ganska sena skördar. Jag återkommer  med ett inlägg längre fram med mer fakta om Vitis vinifera, vin och Vitis x labrusca, så kallad staketdruva.

Vitis vinifera ’Dr. Schmidtmanns Sockerdruva’ från min trädgård
Vitis vinifera ’Dr. Schmidtmanns Sockerdruva’

Även Castanea sativa, äkta kastanj, blommar och kommer säkert att sätta frukt, men som vanligt kommer väl knappas någon kastanj att mogna. Inte ens under förra årets värme hann några kastanjer att bli tillräckligt matade för att vara något att äta. Ska jag vara ärlig, så gör det mig detsamma. Många är förtjusta i rostade kastanjer, men jag har aldrig lärt mig att uppskatta rätten. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om kastanj.

Castanea sativa, äkta kastanj från min trädgård
Castanea sativa, äkta kastanj

Så, till slut en annan växt från min trädgård, dagliljorna, som jag är förtjust i. Här är en blommande sort som heter ‘Citrina’, med en spädare blomma, som jag tycker skulle kunna stå i spännande kontrast till t.ex. Lavendel, Lavandula angusifolia ‘Hidcote Blue’. Färgen och intrycket är lite besläktat med det intryck som daggkåpa, Alchemilla mollis och gulltörel, Euphorbia polycroma, ger och skulle passa bra även tillsammans med dem.

Hemerocallis 'Citrina', daglilja från min trädgård
Hemerocallis ‘Citrina’, daglilja

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik