Mina stockrosor

 

Mina stockrosor, på “vårat land”, står i full blom. De är upphittade, för ett par år sedan, i en avfallshög, som någon tippat på en ödetomt. Jag trodde väl inte mycket på att det skulle bli så mycket av dem, där de låg och spretade med rötterna i vädret, men efter ett par veckors ompyssling så tog de sig.

Slide 1
Stockrosor
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Stockrosor
previous arrow
next arrow

Ur “Upptäck och bevara allmogeträdgården”:

Stockrosen – Alcea rosea” är nog den första växt som man förknippar med gamla skånska gårdar, med en korsvirkeslänga i bakgrunden. Förr kallade man den för Stångros. Namnet kommer av att blommorna som liknar rosor, sitter direkt på den raka käpplika stammen. Blommorna kan vara enkla eller dubbla och finns i flera olika färgvarianter, som rosa, karminrött, scharlakansrött och vitt.

Det vetenskapliga namnet är ett lån från det grekiska Althaia, med ursprung i ett grekiskt ord, som betyder “läka”. Ibland förs några av arterna till det närstående släktet Althaea. Dess släkting Althaea officinalis är en ansedd apoteksört. Stockrosens ursprung är okänt, men man vet att den användes redan under antiken. En källa säger att den infördes i Europa, av turkarna, före 1500-talet och att den ursprungligen kommer från Kina.

Stockrosor planterar man i en kraftig välgödslad gjord, på en skyddad och solig plats, gärna upp mot en vägg. Ett lagom planteringsavstånd är ungefär en halv meter. Placerad upp mot en solig vägg får man inte glömma att vattna vid torr väderlek. Ofta behöver de höga stammarna stöd för att inte välta. På vintern kan de behöva täckas ordentligt med grankvistar eller löv för att inte frysa.”

Boken skrev jag för tjugo år sedan och  är tänkt att vara till hjälp för den som står inför en gammal trädgård som behöver tas omhand.

Läs mer i “Upptäck och bevara allmogeträdgården”

Gillar du vad du läser?

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.