Vinterfägring

 

Nu är det snart så mörkt och grått det kan bli. Trots det kan du får trädgården att bjuda på vinterfägring, om du har gjort rätt växtval. Här är några förslag på växter som ger innehåll åt trädgården under vintern.

Man kan satsa på stammar och grenar som är intressanta, som till exempel kopparlönn, Acer griseum, med sin speciella flagande kopparfärgade bark. Eller parkaralia, Aralia elata, med sin karakteristiska stam med stora taggar. Kornellsläktet bjuder på en del intressanta arter. Förutom den vanliga korallkornellen, Cornus alba ‘Sibirica’ med röda grenar, kan man använda blodkornell, Cornus alba ‘Kesselringii’, med rödvioletta grenar, eller så sätter man eld på sin trädgård med Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, en skogskornell med färger från lysande gult till sprakande rött.

Vintergröna buskar

Man kan också satsa på våra vintergröna växter. Förutom barrväxterna kan man använda sig av silverbenved, Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’, vars vintergröna blad har vitspräckliga kanter. Eller vinterbär, Skimmia japonica, med vintrergröna blad och som blommar nu under vintern och vars bär sitter kvar en bit in på nästa år. Även smalbladig kalmia, Kalmia angustifolia, har vackra vintergröna blad, men blomningen får man vänta på till framåt sommaren. Den vintergröna järneken, Ilex aquifolium, har vackra röda bär på vintern och den passar dessutom bra att använda i juldekorationer, kransar mm.

En annan buske, som inte är vintergrön, men som har väldigt annorlunda bär under vintern är glaspärlebuske, Callicarpa bodinieri var. giraldii, vars bär är klart violetta.

Vinterfägring med blommande buskar

Det finns även en del buskar som blommar på vintern, eller väldigt tidigt på senvintern. Tidigast är kanske hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense, med rosa blommor som kommer redan i februari. Strax därefter kommer trollhasseln, Hamamelis ‘Arnold Promise’, med gula “trollperuker”. Nästan samtidigt blommar den stora körsbärskornellen, Cornus mas, med även den gula blommor.

En klängväxt som skulle kunna användas mer för att få en spännande trädgård på vintern är vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, som blommar med gula blommor från december till april.

Vinterfägring med perenner

Bland perennerna är det många som har intressanta fröställningar, som till exempel rysk martorn, Eryngium planum och bolltisteln, Echinops ritro. Många av gräsen har sina fröax kvar över vintern. Några exempel är pampasgräs, Cortaderia selloana, som får stora vackra plymer på hösten, som även kan torkas. eller varför inte japanskt gräs, Miscanthus sinensis ‘Silverfeder’ med vita plymer.

Vill man ha blomning är julrosen, Helleborus niger, ett förslag, med vit blomning under en stor del av vintern. Där finns dessutom många olika hybrider med blomning i rosa, rött och blått.

Sen är vi ju nästa framme vid våren igen, med vintergäck, snödroppar och krokus!