Gillenia trifoliata, gillenia – Årets Perenn 2020

Gillenia har utsetts till Årets Perenn 2020 för sin ljuvligt skira blomning, sin iögonfallande höstskrud och för sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar.

Gillenian har sirliga vita blommor i en svärm på tunna, roströda, stjälkar över ett friskt grönt bladverk. Med sitt lätta och luftiga växtsätt kontrasterar den fint mot mer robusta grannar.

Gillenia kan se tunn och klen ut i sin kruka, när man köper den i trädgårdsbutiken. Även sedan den är planterad kan det ta några år innan den på allvar visar vad den går för. Som etablerad är den däremot allt annat än återhållsam och väl värd att vänta på.

I rabatten bildar gillenia en väl sammanhållen planta, som breder ut sig i maklig takt. Under vår och sommar skickar den upp mängder med tunna förgrenade stjälkar mot skyn. Den utvecklas till en buskliknande, men fortfarande lätt växt, som är överraskande stabil. Som regel finns inget behov av uppbindning, ens när den blommar för fullt. Blomningen pågår länge under juli och augusti. Då har den etablerade plantan blivit runt 80 cm hög och lika bred.

Bladen är trefingrade och därför är ett äldre svenskt namn på gillenian trebladsspira. Hela bladverket får fantastiska höstfärger i olika nyanser av rött och gult.

Gillenia trifoliata, gillenia

Sällskapsväxter till gillenia

Den kontrasterar fint mot kraftigare perenner med större och mer färgstarka blommor. Växter med hela, stora blad ger stadga i kompositioner med gillenians små blommor och livliga bladverk. Mörkt rödbladiga växter är också särskilt värda att lyfta fram som sällskapsväxter. Med en sådan granne lyser gillenians röda stjälkar och foderblad extra effektfullt.

Gillenia är fin tillsammans med nästan alla andra växter som trivs i samma miljö. Några exempel är arter och sorter av:

  • Actaea simplex, höstsilverax
  • rödbladiga sorter av Anemone, höstanemon
  • Chelone, sköldpaddsört
  • Epimedium, sockblomma
  • Hosta, funkia
  • Hemerocallis, daglilja
  • Phlox paniculata, höstflox
  • Veronicastrum virginicum, kransveronika
  • Ormbunkar med höjd, till exempel Dryopteris filix-mas, träjon, Dryopteris goldieana, amerikanskt träjon, Matteuccia orientalis, japansk strutbräken, Matteuccia struthiopteris, strutbräken
  • Prydnadsgräs som: Achnatherum calamagrostis, silvergräs, Calamagrostis brachytricha, diamantrör, Miscanthus sinensis, glansmiskantus.

Långlivad och lättodlad

Gillenia är en mycket långlivad, frisk, lättodlad och robust växt med minimalt skötselbehov. Arten är tolerant när det gäller växtplats och jordförhållanden och kan odlas i hela landet. Ursprunget är ljusa skogar i Nordamerika. I trädgården trivs den allra bäst i sol till halvskugga i mullrik, väldränerad jord med normal tillgång till fukt. Cirka 40 cm mellan plantorna, från centrum till centrum, är lagom planteringsavstånd

Klipp ner och gödsla lätt under tidig vår. I övrigt mår gillenia bäst av att lämnas i fred.

Origanum laevigatum ‘ Herrenhausen ‘ Purpurmejram – Årets perenn 2019