Växter för din trädgård – persilja

Petroselinum crispum, persilja, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Petroselinum crispum, persilja, är tillsammans med dill en av våra mest använda och omtyckta kryddväxter. Det är en tvåårig ört, så kallad bienn, som kan bli drygt sju decimeter hög. Första året kommer bara en bladrosett och under andra året utvecklas stjälkar och  blommor. Blomningen sker i juni-juli med gulgröna blommor som sitter i flockar. Den kan knappast förväxlas med andra flockblommiga växter. Däremot ska man vara försiktig och inte blanda ihop den med den giftiga vildpersiljan, Aethusa cynpium, som man kan hitta i trädgårdslandet.
Bladen är parflikiga. Hos den vilda formen är de släta och i den förädlade formen starkt krusiga.

persilja
Persilja. CC BY-SA 3.0, Länk

Ursprungligen från Medelhavet

Persilja hör ursprungligen hemma i Medelhavsområdet, men är känd i Sverige sedan medeltiden. Namnet är en försvenskning av det vetenskapliga släktepitetet Petroselinum, som i sin tur kommer från de båda grekiska orden petros, som betyder sten, och selinon, som sägs vara ett gammalt grekiskt namn på selleri.
Arvid Månson omnämner persilja i “En myckit nyttigh Örta-Book”, utgiven år 1642. Han skriver: “är myckit brukelig, både hennes frö, örten och roten, hon brukas uti köken, och till läkedom”.
Ibland förekommer örten förvildad. Den första fynduppgiften om förvildad persilja kommer från Balsberg, i Skåne och är från 1870

Vi har alltså använt persilja länge i matlagningen. Hos bladpersilja används bladen, som krydda och grönsak och hos rotpersilja används roten som rotfrukt i bland annat grytor och soppor. Det är en nyttig ört, rik på järn och kalcium, samt även A-, B- och C-vitaminer.

Odling av persilja

Detta är en lättodlad grönsak, som vi borde odla mer. Den trivs i näringsrik och väldränerad jord, i soligt läge, eller i lite lätt skugga. I övrigt har den ganska anspråkslös. Du får bara ha lite tålamod vid sådden för den gror långsamt. det kan ta upp till fyra veckor innan den gror. Man kan förkultivera inomhus, för tidigare skörd, eller så direkt utomhus.

Några sorter:

  • Slätbladig persilja ‘Petroselinum crispum, persilja,’
  • Krusbladig persilja ‘Moss Curled 2’
  • Rotpersilja ‘Halblange’