Trädgårdsarkitekt Per Christenson

för en bättre utemiljö!

Skrylle – Lunds största natur- och friluftsområde


Jag har inte varit så flitig besökare på Skrylle, då jag felaktigt har fått för mig att där bara är enformiga motionsslingor. Jag upptäckte dock nyligen att Skrylle är mycket mer än så, när jag provade en kortare promenadslinga. Den heter  “Myrstigen” och är tre kilometer lång. Promenerades raskt på 35 minuter på morgonen innan arbetet.

Skrylle, Måryds fällad

Man rör sig i en varierad natur, förbi “Bergqvistska stenbrottet” i vars botten den lilla Skryllesjön ligger. Tanken var att sjön skulle vara större, men sprickor i berggrunden gjorde att vattnet läckte ut och den planerade badsjön bara “bidde” en damm. Fortsätter vi förbi stenbrottet kommer vi in i Måryds naturreservat. I reservatet ingår Måryds fälad, som förr ägdes av byarna runt Romeleåsen. Det är en kuperad enefälad med både kärr och torrmarker. På Måkullsbacken, som betas av fridfulla kvigor och tjurkalvar, har man en storslagen utsikt över landskapet. Lite längre fram kommer man till “Boijsens dammar”. Dessa anlades av Fritz Boijsen mellan 1939 och 1964, för att användas som fiskedammar. Idag är de omtyckta utflyktsmål och man kan få se signalkräftor och småfisk. I den stora dammen finns det gott om röda näckrosor.

Skrylle, Måkullsbacken

Leden är ganska kuperad med långa nerförs- och uppförssträckor och stundtals med stenblock som går i dagen.

Skrylle, bokskog

Här kan du läsa mer om Utemiljön och vår hälsa!

Alla inlägg i kategorin Utemiljö och hälsa

Hämta utan kostnad
"Upptäck och bevara Allmogeträdgården"

Fyll i uppgifterna nedan och klicka på "Skicka", så kommer du till hämtningssidan!


Du säger samtidigt ja till E-post vid nya inlägg i min blogg "Out and About". Du kan när som helst avregistrara dig.


Gillar du vad du läser?

från bloggen

Registrera dig och få nya inlägg i trädgårdsarkitektens blogg via E-post, helt kostnadsfritt.

Din e-postadress kommer inte att lämnas ut till tredje part och du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Fyll bara i din e-postadress i rutan nedanför och klicka på REGISTRERA.

Ta kontakt med mig och ta reda på  mer om hur jag kan hjälpa dig med din utemiljö?

trädgårdsarkitektens utebutik