Rosmarin har blivit salvia

 

Jaha, nu får ni lära om! Nu heter det inte Rosmarinus officinalis, längre. Forskarna har kommit fram till att rosmarin hör till samma släkte som kryddsalvia och har därför gett den det vetenskapliga namnet Salvia rosmarinus. Rosmarin och salvia har klassificerats som tillhörande två olika släkten ända sedan man började använda det namngivningssystem vi idag använder och som introducerades 1753. Redan då tyckte man att de hade många likheter, men man valde ändå att föra dem till två olika släkten. Men nu har men genom DNA-analys kommit fram till att rosmarin ska tillhöra släktet Salvia.

Ni som inte använder det vetenskapliga namnet kan glädja er åt att rosmarin kommer att fortsätta heta rosmarin på svenska.

Rosmarinus officinalis, rosmarin
Bild: Salvia rosmarinus, rosmarin, By THORFlowering Rosemary, CC BY 2.0, Link