Växter för din trädgård – luktärt

Lathyrus odoratus, luktärt, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Lathyrus odoratus, luktärt, är en omtyckt växt, men kanske inte använd i odling så länge som man skulle kunna tro. Växten kommer ursprungligen från sydöstra Europa. Legenden säger att det var munken Fransiscoa Cupani på Sicilien som upptäckte den där 1695 och att han därifrån sände frön till England. Den äldsta sort man känner till har fått sortnamnet ‘Cupani’. Den har blå och purpurfärgade blommor. Växten blev mycket populär och spred sig snabbt, även till Sverige. Vid Läckö slott finns flera gamla sorter, som troligen odlats sedan 1730-talet.  Luktärt nådde höjden av popularitet under slutet av 1800-talet. En av de gamla sorterna där är bland annat ‘Painted Lady’. Idag kan arten ibland påträffas förvildad. Första fynduppgift på förvildad luktärt kommer från Malmö och är daterat 1933.

luktärt
Lathyrus odoratus ‘Cupani’, luktärt. Foto av Magnus Manske [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Luktärten är ettårig, så kallad annuell.  Det är en klängande ört som kan bli över två meter lång, men numera finns det även kompakta sorter, som inte är klättrande. Den blommar från juni till september med väldoftande blommor i färger från vitt, mörkt rosa, karmin eller violett. Blommorna är väldigt väldoftande, därav dess artepitet odoratus, som kommer av latinets odor, doft, lukt. Den håriga fruktbaljan innehåller frön, som till skillnad från andra ärtor inte är ätliga. De är dock inte giftiga, enligt Giftinformationscentralen.

Odling av luktärt

Luktärt odlas som prydnadsblomma och används också som snittblomma.

Luktärt förkultiveras inomhus i såjord i 18-20 grader. Placeras svalt och ljust efter groning, annars ränner de. De utplanteras, efter avhärdning, när frostrisken är över. Man toppar dem vid ca 10 cm för att få mer grenade plantor. Man kan även så luktärt direkt på friland, när jorden är tillräckligt varm. Ge dem stöd i form av en spaljé eller liknande. Om man rensar bort överblommade blommor efter hand så blir blomningen längre.