Trendspaning: växter och odling

 

växter och odling, morötterDet finns ett intresse för växter och odling, vilket ingår i den allmänna trenden mot ett hälsosamt liv och en hållbar miljö. Men en förutsättning är att odlingar och planteringar är lättskötta. Idag finns inte tiden att ägna för mycket av sina lediga stunder åt trädgårdsarbete. Antingen kan man gå samman i gemensamma odlingar med grannarna, eller så får man ordna för sig, så att det är enkelt att sköta en mindre odling.

Marktäckare

Ett sätt att göra trädgården mer lättskött är att använda s.k. marktäckare. Det är växter som har förmåga att snabbt täcka ytor och som på så sätt konkurrerar ut ogräset. Trendiga växter som lämpar sig bra som marktäckare är ormbunkar, funkia, murgröna och varför inte näva.

Att använda marktäckare är på sikt ett mycket bättre sätt att täcka en större yta, än att använda dekorsten/sjösten, som tyvärr alltför länge har varit populärt. Det är ett dåligt sätt att ta tillvara regnvatten och blir ytterst arbetskrävande när fröogräs efter ett par år börjar etablera sig mellan stenarna.

Odlingslådor

Ett annat sätt att underlätta för sig är att odla i förhöjda odlingsbäddar eller odlingslådor, kanske i främsta hand när man vill odla nyttoväxter. Det primitivaste sättet är att använda pallkragar, men då tycker jag nog att det är att låta estetiken stå tillbaka i alltför hög grad. Det är egentligen så enkelt att tillverka odlingslådor själv.

De nyttoväxter som är lätta att odla och som lämpar sig att odla i odlingslådor är olika kryddväxter, som salvia, rosmarin, basilika, timjan, persilja och mynta. Bland grönsaksväxterna vill jag föreslå chili, ärtor, bönor, squash, rädisor, smultron, senapssallad, bladsallad och varför inte prova mangold. Rotfrukter som potatis,  skulle jag bara sätta i lådor för att få några enstaka stånd med tidiga primörer.

Träd och buskar

Bland träd och buskar är trenden att byta ut prydnadsbuskar mot lignoser som man kan använda. Det är dels de uppenbara, som äppleträd, krusbärs- och vinbärsbuskar, men det finns så många fler. Häggmispel, aronia och hassel är bra exempel på prydnadsbuskar med ätliga frukter. Bland träden, varför inte prova äkta kvitten, valnöt och mispel. Bra klängväxter, som båda är vackra att se på och goda att äta är björnbär, vin och kiwi.