Växter för din trädgård – citronmeliss

Melissa officinalis, citronmeliss, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att de är lätta att odla, med minimal skötsel.

Någonting stärkande för hjärtat? Kanske hjärtansfröjd, Melissa officinalis, eller citronmeliss, som vi kallar örten idag. Örten kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet, men kom till Sverige under 1300-talet. Den kan ibland påträffas förvildad. Den första uppgiften om förvildad Citronmeliss härrör från Ystad, från år 1843.

Citronmeliss
Melissa officinalis, citronmeliss. Foto av H. Zell – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Användning

Citronmeliss är en flerårig, perenn, citrondoftande ört, som blir en dryg halv meter hög. Citrondoften beror på dess innehåll av ämnena citronellal, citronellol, citral och gerniol.
Redan under antiken användes växten som krydd- och läkeväxt. Den ansågs bland annat kunna bota melankoli. Den ansågs också vara stärkande för hjärtat, därav dess gamla svenska namn “hjärtansfröjd”. Ett namn som dock även använts för ädelmynta, Mentha x gracilis. Bladens doft lär attrahera bin och den finns en uppgift om att blad av citronmeliss kan locka in bisvärmar i tomma bikupor.

Citronmeliss används i matlagningen, bland annat som krydda i sallad och fisk- och vilträtter. Ibland kan man se den som garnityr på desserter, där jag personligen tycker den är mindre trevlig. Den aromatiska doften gör att den lämpar sig att använda i potpurrier.

Odling

Citronmeliss blommar under sommaren och hösten med vitaktiga blommor. Bladen är äggrundade med grovt tandad kant och med lite sträv yta. Skälet till att jag inte gillar hela blad av växten på desserter. Den trivs på varma torra platser i humusrik, sandblandad lera. Den sprider sig snabbt med utlöpare och kan bilda stora bestånd.

Andra kryddväxter för din trädgård