Odla grönsaker inspirerad av din kokbok

Nu är tiden då man sitter och bläddrar i frökatalogerna och på nätet efter de grönsaker som man kan tänka sig odla under kommande säsong. Det är ingen bra metod! Ett bättre sätt att inspireras till vad man ska odla är att bläddra i kokboken. Leta upp favoriträtterna, som du ofta återkommer till och se vilka ingredienser de har. Det är en mycket bättre inspirationskälla.

Jag lagar gärna rätter som innehåller squash. Framförallt under sommaren, då jag använder min egenodlade och inte behöver köpa importerad. Min favoriträtt är nog gratäng av squash, skivad och varvad med tomat, lök och aubergine. Kryddat med vitlök, parmesan och några stänk olivolja. Den är dessutom väldigt lättodlad och brukar ge skördar som är betydligt större än att jag orkar äta upp.

grönsaker squash


Tomater odlar jag också gärna, framförallt en sort som heter ‘Bloody Butcher’, som ger relativt tidiga och rikliga skördar på friland.
Sockerärtor tycker jag ger en krispig och härlig textur i maten och är dessutom lättodlad. Vaxbönor och haricots vert är också lättodlade och goda i sommarsalladen. Liksom mangold, som jag tycker ger bättre och säkrare skördar än spenat. Dessutom finns det många olika sorters mangold med olika färg. Man kan använda hela växten, till och med stammen, som kan ätas som sparris, lätt förvälld. Mangoldens nära släkting rödbetan odlar jag gärna fram några stycken under sommaren, tillsammans med morötter. Egentligen bara för att får några mjälla primörer till sommarlunchen, men det är inget som jag odlar för att spara till vintern.

grönsaker mangold

Däremot odlar jag gärna jordärtskockor, som jag kan börja skörda till hösten och som jag gillar att blanda i potatismos. Jag har en sort som jag inte vet vad den heter, men som jag ärvt från min morfar, som var en intresserad och flitig trädgårdsodlare.
Persilja är en annan lättodlad grönsak, som jag flitigt odlar och använder, både den slätbladiga och krusbladiga .

grönsaker kronärtskocka
Cynara cardunculus ‘Green Globe’, kronärtskocka

Grönsaker jag nyligen upptäckt

De två sista åren har jag upptäckt att en annan av mina favoriter, kronärtskockan, faktiskt går alldeles utmärkt att odla. Det är avsevärt mycket mysigare att sitta på sommarverandan och äta sin egenodlade kronärtskocka, med smör och citron, än att köpa den importerade på varuhuset.

En annan grönsak jag upptäckt under de senaste åren är svartkål, omtyckt i det italienska köket. Den är delikat, brynt tillsammans med lök, i pastasås.
Efterhand utökar jag min repertoar, allt eftersom jag kommer fram till nya matfavoriter.

Så plocka fram kokboken och börja planera din bästa odlingssommar!