Nu planerar jag årets sådd i vårt trädgårdsland.

Trädgårdsland hör till i en trädgård tycker jag. I Lövestad har vi ett trädgårdsland, som jag tyvärr inte riktigt hunnit ägna mig så mycket åt som jag skulle vilja. Det ska bli ändring på det nu, när vi ändå har grävt upp i stort sett hela trädgården.

Det jag tänkt börja med redan nu är att planera vad vi ska odla i trädgårdslandet. För att göra det enkelt för mig så väljer jag några lättodlade grönsaker uppblandat med ett och annat som jag inte odlat tidigare. Vi har redan en del återkommande grönsaker som vi odlar i trädgårdslandet redan nu. Rabarber naturligtvis och delikatessen sparris, som vi satte för ett par år sedan och som vi nu kan börja skörda så smått. Sen har jag naturligtvis min morfars jordärtskockor, som jag trodde jag förlorat, men som kom med jätteskörd i fjol från kvarglömda knölar. Jag får inte glömma, vi har ju även har kronärtskocka från frö vi köpt i Spanien.

Fröer till vårt trädgårdsland

Mangold gillar vi att äta under sommaren, så där tar jag både den röda ‘Rhubarb chard’ och den vita ‘Zilver 2’,

Även olika slags ärtor och bönor är gott på grönsakstallriken, så bland bönorna blir det brytbönan ‘Provider’ och stångbönan ‘Neckargold’.

Bland ärtorna blir det naturligtvis sockerärtor ‘Oregon Sugar Pod’ och den låga ‘Norli’.

Till detta tänker jag att det kan passa bra med en extra tidig morot ‘Jeanette F1’. Jag har än så länge inga ambitioner att odla för någon vinterförvaring, utan nöjer mig med något jag kan äta över sommaren.

Bland rotfrukterna kommer vi dessutom odla rödbeta ‘Detroit 2’, palsternacka ‘White Gem’ och naturligtvis rädisor ‘French breakfast’.

Något annat som jag tycker är perfekt att odla och som ger riklig skörd är Squash. Där jag väljer sorten ‘Diamant F1’, men jag ska i år även testa sorten ‘Soleil’.

Förra året odlade vi gurka och det gör vi även i år, sorten ‘Conny F1’, som ger små frukter, ca 10 cm långa. För skoj skull vill jag även testa djungelgurka, som bara blir 2-3 cm stor.

Jag ska i år också testa och odla pumpa. Här är jag fullständig novis, men jag väljer att prova ‘Musquee de Provence’.

Ett par olika sallader provar vi, plocksalladerna ‘Lollo Rossa’ och ‘Salad bowl rossa’, samt isbergsalladen ‘Calmar’. Jag är också lite nyfiken på portulak, som jag aldrig odlat.

Något som vi odlat under några är svartkål, som jag använder och gör en delikat pastasås på, tillsammans med lök. I år kommer vi att odla ‘Nero di Toscana’.

Tomat ska vi naturligtvis odla, både sorter som vi köpt i Spanien men dessutom sorterna ‘Roma’ och ‘Moneymaker’. Bland de spanska sorterna kommer vi att så ‘Corazón de buey’, som kanske egentligen passar bäst för växthus. Men vi testar.

Persilja slätbladig ‘Gigante dÌtalia’, krusbladig ‘Moskrul’ och dill ‘Mammut’ är ju ett obligatorium.

Slutligen ska vi testa lök i år, scharlottenlök ‘Red Long of Tropea’ och purjolök ‘Bulgaarse Renzen’.

Sen får vi se, det kan bli mer i vårt trädgårdsland!

trädgårdsland mangold
Mangold ‘Rhubarb chard’
trädgårdsland squash
Squash ‘Diamant F1’
trädgårdsland tomat
tomat corazon de buey
trädgårdsland kronärtskocka
kronärtskocka ‘Violet de Provence’