Lagar mat på grillen gör vi väl alla. Steget till det lite mer utrustade uteköket är inte så långt. Jag kan själv känna att det skulle vara bra med lite mer avställningsytor vid grillen. Det hade också varit bra med lådor, skåp, eller hyllor för att förvara de viktigaste köksprylarna.

Ett bra utekök gör matlagningen utomhus roligare. Stackaren som grillar får springa som en tätting mellan grill och kök och hämta än det ena än det andra. Det är roligare att ha allt ute, så att man kan umgås, samtidigt med matlagningen och alla kan hjälpas åt.

Utekökets placering

Och där har vi det första villkoret för uteköket. Det ska vara relativt när matplatsen, så att den som lagar mat samtidigt ska kunna följa med vad som händer bland vännerna vid matplatsen. Det ska dock inte vara så nära att värme och matos sveper in över matbordet. Just med tanke på vinden är det inte fel om uteköket är lite avskärmat, med en spaljé eller liknande.

Matplatsen kanske man gärna vill ha under tak, eller i varje fall under en parasoll. Uteköket kan däremot gärna vara utan tak eller ha en öppen takkonstruktion, i stil med en pergola. Ett tak i ett utekök, kommer att bli sotigt av röken från grillen.

Uteköket
Utekök från Contura Steel AB

Installationer för uteköket

Om man bygger ett utekök från scratch kan det var bra och dra ut el. Då kan man få till en bra belysning i sitt kök och man behöver inte kladda med förlängningssladdar om man behöver en elektrisk köksmaskin, visp, eller liknande. Vatten kan man också förbereda för. Det kan vara så enkelt som en trädgårdsslang med Gardena koppling. Gör man en mer fast installation, med varmvatten, får man även se till att systemet enkelt kan tömmas inför vintern, annars fryser rör och armatur sönder. Samtidigt bör man ta sig en funderare på hur man tar hand om slaskvattnet.

Mer att tänka på …

Som sagt, avställningsytor och arbetsytor är viktigt, både invid grillen, men även så att fler får plats och kan hjälpa till med matlagningen. Vilket material man använder i arbetsytorna kan variera, från betong, trä och till rostfritt stål. Man ska tänka på att ju grövre ytan är desto svårare är den att hålla ren och att vissa ytor suger åt sig fett, som t.ex. betong. I vilket fall ska man ha ett par rejäla skärbrädor att förbereda ingredienserna på.

Det är både praktiskt och mysigt att ha sina odlingar med kryddväxter alldeles i närheten av uteköket. Då kan man använda pinfärska kryddor i sin matlagning, utan onödigt spring.

uteköket

Man kan naturligtvis bygga sitt utekök själv. Då får man tänka på att man använder vädertåliga material. Alternativet är att använda ett färdigt kök, som man planerar efter eget huvud. Själv har jag blivit mycket förtjust i uteköket från Contura Steel, som är helt gjort i rostfritt stål. Det har en mängd olika möjligheter och du kan även få tillverkat skräddarsydda enheter.

uteköket
Utekök från Contura Steel. En av många kombinationsmöjligheter!